50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (2024)

  • Címlap
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (1)
  • Sztárvilág
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (2)
  • Hazai sztárok
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (3)
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon

Szőke Luca Newsroom újságíró

50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (5)

Minden jel arra utal, hogy egy online csaló veri át az embereket a TikTokon és a Telegramon / illusztráció: Pixabay

Újfajta, igen körmönfont átverés kezdett el terjedni az utóbbi hetekben egy magyar nyelvű TikTok-oldalon és a Telegram-csatornán. A Nebula nevű felhasználó azt ígéri: ha átutalunk neki 50 ezer forintot, cserébe 500 ezer forint értékű hamis pénzt kapunk vissza, ami annyira hasonlít a valódira, hogy mindenhol, még a bankokban is elfogadják.

Ezeket látta már?

  • 40 év barátság után szóba sem áll egymással Havas Henrik és Dömsödi Gábor
  • Így énekelte el a Himnuszt Dér Heni a Hungaroringen – videó
  • Egy új TikTok- és Telegram-átverés terjed Magyarországon
  • Egy Nebula nevű felhasználó 50 ezer forintért cserébe azt ígéri, hogy 500 ezer forint értékű, teljesen valódinak látszó, de igazából hamis pénzt küld
  • A profil állítása szerint tökéletesen tud 10 ezrest hamisítani, amit még a bankok is elfogadnak
  • A technikai problémák mellett más dolgok is csalásra utalnak

A jelenségre a Telex egyik olvasója hívta fel a figyelmet, akinek egy TikTok-hirdetésben dobta fel a hamis pénzen keresztüli meggazdagodás lehetőségét. A hirdetésben egy csomó megcímzett csomag és egy csomagautomata látható, az alábbi felirattal: „Betelítettük a kis csomagfiókokat így maradt a nagy”.

Fontos megjegyezni, hogy az érintett, Nebulahuf elnevezésű oldal azóta törölte magát a TikTokról, és nem összekeverendő a ma is aktív, nebula._._ nevű gémerrel.

Kriptóból hamis tízezeresek

A TikTok-hirdetés egy 4500 fős Telegram-csatornára irányította át a gyanútlan kattintót, amelyben a csalást szervező profil, Nebula posztjai láthatók készpénzről, csomagautomatákról és legtöbbször az elégedett ügyfelek visszajelzéseiről. A Telegram-csatorna a mai napig is aktív.

A profil azt állítja: tökéletesen tud 10 ezrest hamisítani, az általa gyártott papírpénz pedig nemcsak kinézetre ugyanolyan, mint a hivatalos, de az UV-s pénzvizsgálókon is simán átmegy. Ezt állítólag saját készítésű videókkal bizonyítja, és azzal, hogy állítólagos ügyfelei amint megkapták a pénzt, bankautomatába vagy bankfiókba fizették azt be.

Nebula jelezte, hogy kriptovalutában lehet számára pénzt küldeni (például Revoluton, Coinbase-en, vagy Binance-en) vagy PayPalon. Az általa kiposztolt képek szerint az érdeklődőknek először egy képernyőfotót kell küldeniük arról, hogy van elég fedezet a számlájukon, majd megkapják az adatokat, ahová utalni kell a pénzt. A képek szerint amint megkapja az átutalást, Nebula feladja a 10 ezresekkel teli csomagot valamelyik csomagküldőnél, és a csomag állítólag rövid úton megérkezik.

A kiposztolt képernyőképek szerint ilyen reakciók érkeznek, amikor Nebula ügyfelei megkapják a pénzt:

  • „Nagyon jó a minőség! Szeretnék még rendelni, lehetőleg nagyobb mennyiségben. Milyen lehetőségek vannak? 2 millió egybe? Vagy az már túl sok?”
  • „Átvettem még reggel a csomagot, bocsánat, hogy nem írtam. Itt vagy egy kép róla. Rendelni szeretnék egy egész köteget egyébként. Most fizetnék.”
  • „Bajnok. Izgalom volt rendesen, bro. A pénzt azt se tudjam, hova rakjam. Ösztöndíjam 13k. Ez meg 500. Nem rosszból, de szegények dolgoznak és vannak kiskapuk, amiket ki kell játszani. A munka nem ilyen de munka mellett tökéletes pénzkiegészítés leszel majd apuméknak.”

A képernyőképek alapján első ránézésre bárki elhiheti, hogy az üzlet működik és minimális energiával bárki megtízszerezheti a hamis pénzt. Ám ne dőljünk be, Nebula nem egy rendkívül ügyes pénzhamisító.

Nem minden az, aminek látszik

Ugyan első ránézésre Nebula sztorija teljesen igazinak tűnő képekkel operál és akár bizonyítékként is hihető lenne, ám második ránézésre feltűnhet, hogy egy nagyon jól kitalált átveréssel állunk szemben. Bár a Telex (az illegális pénzhamisítás megvalósítása miatt) konkrétan nem tudta bizonyítani ezt, de bizonyos szempontok nagyon egyértelműen csalásra utalnak.

A pénzhamisítás nem egy egyszerű történet, persze otthoni pénznyomtatással rendszeresen próbálkoznak a magyarok, de ennek végeredménye mindig olyan gyenge másolat, amit egy figyelmes ember szabad szemmel is azonnal kiszúr. Ezeket a hamis bankjegyeket aztán sokszor olyan helyen próbálják beváltani csalók, ahol tudják, hogy az eladó rosszul lát és/vagy nincs pénzvizsgáló.

A valódi pénzt kiadó Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint:

„Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.”

Már csak ezek alapján is nehéz elképzelni, hogy a profil tulajdonosa olyan 10 ezreseket képes nyomtatni, amelyek nemcsak a pénzvizsgálón mennek át gond nélkül, de a bankautomaták is simán beveszik őket.

Aztán az elmúlt években a Magyarországon lebukott pénzhamisítók jellemzően néhány tucat vagy néhány száz papírpénzt tudtak kinyomtatni, miközben Nebula állítólag ötvenesével vagy százasával postázza azokat, vagyis ezres tételben nyomtatja őket.

És a fő kérdés: ha Nebula ennyire ügyes pénzhamisító, akkor mégis szüksége a reklámra és a hamis bankók bonyolult és feltűnő kipostázására. Hiszen elég lenne a saját gyártású, minden ellenőrzésnek megfelelő hamis pénzét betenni a bankba, és innentől kezdve nem lenne szüksége arra, hogy a pénzét tizedannyit érő kriptóra cserélje.

Kamufelhasználók, kamuvisszajelzésekkel?

A technikai részletek mellett más jele is van annak, hogy Nebula egy online csaló. A videóiban például következetesen úgy hivatkozik a valódi pénzre, mint a „kormány által előállított” pénzre, miközben a pénzt nem a kormány, hanem a Magyar Nemzeti Bank nyomtatja.

Feltűnő az is, hogy Nebula Telegram-csatornáján sokszor ismétlődnek ugyanazok a pénzről szóló képei, videói és az elégedett ügyfelektől jövő visszajelzései. Tehát a tartalom nagy része ugyanaz, csak a megrendelők visszajelzéseiből érkezik néhány naponta egy-egy új.

Ezek a visszajelzések szintén gyanúra adhatnak okot, hiszen az elégedett ügyfelei gyakorlatilag ugyanabban a stílusban, hasonló hosszúságban, hasonló idegen szavakat és kifejezéseket használva köszönik meg Nebulának életük bizniszét.

Ha pedig valaki képes lenne valóban a bankokban is beváltható tökéletes 10 ezreseket gyártani, akkor azt valószínűleg nem a hatóságok által is gond nélkül elérhető TikTok- és Telegram-csatornán reklámozná.

BLIKK DOSSZIÉ

online csalás
50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (8)

Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

online csalás átverés TikTok Telegram hamis pénz

Extra ajánló

50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (9)

Ön is irodai munkát végez? - Ezzel a szemüveggel egyszerre lehet hatékony és stílusos (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x) Ez a leggyakoribb fertőzés, amelyet elkaphatunk a strandon (x) 18+: Kínos galibát okozott a csábító forrónadrág (x) Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x) Nem tudja, mi tévő legyen felfázás esetén? - Itt egy szuper gyógynövényes alternatíva (x) Hogyan építsük be a mozgást a mindennapjainkba? - 4 tuti tipp, amikkel ezt egyszerűen megtehetjük (x)

Rúzs

Nem elég a durva kánikula, ami most van, de megjött az augusztusi időjárás-előrejelzés: nagyon más, mint reméltük Nem titkolják tovább Tóth Gabiék, kimondták a baba érkezéséről Mi történt Tóth Vera arcával? Elképesztően megváltozott a külseje Kucsera Gábor elárulta Tápai Szabináról: "Teljesen más alapokra helyeztük a kapcsolatunkat" Jön a második baba! Világgá kürtölte az örömhírt a népszerű magyar énekesnő
  • Címlap
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (21)
  • Sztárvilág
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (22)
  • Hazai sztárok
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (23)
  • 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon
50 ezer forintért 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis 10 ezrest küldenek: elképesztő átverés a magyar TikTokon (2024)
Top Articles
Where Does Costco Get Their Gas? Read if You Buy Gas at Costco! - Four Wheel Trends
Here’s How Costco Keeps Their Gas So Cheap
Jack Doherty Lpsg
Cold Air Intake - High-flow, Roto-mold Tube - TOYOTA TACOMA V6-4.0
Belle Meade Barbershop | Uncle Classic Barbershop | Nashville Barbers
Www.politicser.com Pepperboy News
Jonathon Kinchen Net Worth
Health Benefits of Guava
Lichtsignale | Spur H0 | Sortiment | Viessmann Modelltechnik GmbH
Texas (TX) Powerball - Winning Numbers & Results
B67 Bus Time
Zachary Zulock Linkedin
Craigslistdaytona
Lantana Blocc Compton Crips
Aquatic Pets And Reptiles Photos
A Guide to Common New England Home Styles
Nalley Tartar Sauce
Becu Turbotax Discount Code
Enterprise Car Sales Jacksonville Used Cars
Theresa Alone Gofundme
Wausau Marketplace
Saritaprivate
Crawlers List Chicago
라이키 유출
Decosmo Industrial Auctions
Tips on How to Make Dutch Friends & Cultural Norms
How to Download and Play Ultra Panda on PC ?
Accuweather Minneapolis Radar
Greensboro sit-in (1960) | History, Summary, Impact, & Facts
Temu Seat Covers
Carroway Funeral Home Obituaries Lufkin
This Is How We Roll (Remix) - Florida Georgia Line, Jason Derulo, Luke Bryan - NhacCuaTui
30+ useful Dutch apps for new expats in the Netherlands
Gncc Live Timing And Scoring
Advance Auto Parts Stock Price | AAP Stock Quote, News, and History | Markets Insider
Www Craigslist Com Shreveport Louisiana
Daily Journal Obituary Kankakee
Case Funeral Home Obituaries
Craigslist Putnam Valley Ny
Japanese Big Natural Boobs
Conan Exiles Armor Flexibility Kit
Setx Sports
Gym Assistant Manager Salary
Guy Ritchie's The Covenant Showtimes Near Grand Theatres - Bismarck
Reilly Auto Parts Store Hours
Goats For Sale On Craigslist
Conan Exiles Colored Crystal
Legs Gifs
Is TinyZone TV Safe?
18443168434
Naughty Natt Farting
Coors Field Seats In The Shade
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 5517

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.